Windows, musik och marknadsföring

Windows, musik och marknadsföring

När det gäller Windows kopplingar till musik finns det ingen annan upplaga av operativsystemet med samma “star power” som Windows 95. Man kan med visst fog säga att att det är det mest klassiska operativsystemet hittills.

Det var trots allt under den tid då Windows 95 släpptes som hemdatorn fick sitt genombrott på allvar. Inte minst i Sverige där köp av datorer under en period subventionerades av staten. De flesta av datorerna som köptes hade Windows 95 som operativsystem. Under en period hade det hela 58 procent av marknaden.

Om du vill lyssna på musiken jag skriver om i det här inlägget gör du det lämpligen med ett par bra hörlurar. Hos Teknikdelar.se kan du köpa bra bluetooth hörlurar och annan kringutrustning till mobiltelefoner och datorer.

Framgången drevs delvis av en otroligt påkostad reklamkampanj. Att Microsoft anlitade kompositören och musikproducenten Brian Eno för att komponera det numera klassiska introljudet som spelades när Windows 95 startade känner många till. Vad som kanske inte är lika känt längre är att Microsoft dessutom licensierade låtar av både Rolling Stones och Weezer för att använda i lanseringen av det nya operativsystemet.

Rolling Stones klassiska Start Me Up från 1981 användes som Windows officiella tema. Musikvideon till Weezers låt Buddy Holly utnyttjades i sin tur för att demonstrera Windows kapacitet att visa rörlig bild. Att dels använda sig av ett av världens största rockband och dels ett band som var väldigt hett vid tidpunkten var om inget annat ett mästerligt drag ur marknadsföringsperspektiv.

dante