6 häpnadsväckande faktum med Windows

6 häpnadsväckande faktum med Windows

Microsoft Windows är ett välkänt operativsystem som dominerar marknaden för PC-datorer. Ända sedan framgången med Windows 95 har det regelbundet lanserats nya versioner, den senaste var Windows 10 och nästkommande blir Windows 11 som släpps ut sommaren 2020. Framgången har varit så stor att cirka 90 procent av alla PC-datorer har någon version av Windows. Dock slutar inte de häpnadsväckande faktumen med Microsoft Windows. Här kommer sex andra faktum som de flesta inte känner till med detta operativsystem att beskrivas.

1. Windows 1.0 språngbräda till att bli miljardär

Efter att Bill Gates lanserade första utgåvan av Windows år 1985, kallad för Windows 1.0, tog det bara två år när han 1987 officiellt blev den yngsta miljardären någonsin vid 31 års ålder.

2. Nära att döpas till “Interface Manager”

Från början var en idé att kalla Microsofts operativsystem för Interface Manager, kanske något mindre fantasifullt än “Windows”. Som tur var beslutade utvecklarna istället att namnge operativsystemet för det mer tilltalande namnet Windows.

3. Marknadsföringen för Windows 95 kostade 300 miljoner dollar.

Beräkningar säger att marknadsföringen för Windows 95 kostade 300 miljoner dollar, eller nära tre miljarder kronor. I denna marknadsföring samarbetade artister som Rolling Stones och Jay Leno. All investering var väl värt pengarna då Microsoft några år efter femdubblat sina intäkter. Givetvis var också produkten genialisk då varje version efter Windows 95 i praktiken utgår från den designen och mallen, som till exempel startmeny, aktivitetshanterare och ett skrivbord med ikoner.

4. Det bästa och mest populära operativsystemet någonsin

Av alla operativsystem som Microsoft lanserat sägs Windows XP vara den bästa versionen av Windows. Efterföljaren Windows Vista visade sig aldrig bli lika populär som Windows XP, något som tvingade Microsoft att fortsätta sälja Windows XP fram till mitten av 2008. Endast åtta procent av företagen var mycket nöjda med Vista. Windows XP är en av de mest framgångsrika produkt som Microsoft sålt. Trots att det nästan är 20 år sedan Windows XP släpptes och sex år sedan Microsoft slutade stödja systemet, använder fortfarande cirka 30 procent av alla datorer Windows XP och 90 procent av alla bankomater använder ännu operativsystemet. Något som säger mycket om Windows genomgripande betydelse i samhällets IT-infrastruktur och nätverksteknik.

Dessutom är Windows XP-skrivbordsbild, fotat av Charles O’Rear 1996 i Kalifornien, förmodligen det mest visade fotot i historien eftersom många behåller bakgrundsbilden och då ser den varje gång de sitter vid datorn.

5. Var femte person använder Windows dagligen

Windows operativsystem används av 1,5 miljarder människor varje dag. Detta motsvarar ungefär en av fem människor på jorden. Dessutom är det 1,2 miljarder som använder Microsoft Office och det görs cirka 3 miljarder minuter Skype-samtal varje dag.

6. Mac OS kontra Windows

Även om Apples operativsystem Mac OS har rykte om sitt breda utbud av tillgängliga appar, vilket rör sig om cirka 1 miljon, är det långt ifrån Windows som har fyra gånger så fler – över fyra miljoner appar tillgängliga på Windows-plattformen.

dante