Det finns knappast någon, i alla fall ingen datoranvändare, som inte hört talas om det amerikanska bolaget Microsoft. Låter bolagsnamnet bekant känner vederbörande säkerligen även till Windows, operativsystemet som funnits i mängder av skepnader sedan det lanserades på marknaden. Alla datoranvändare har sitt sätt att se på Windows. Beroende på vilken version de har varit i kontakt med, antingen hatar eller älskar de det – och allt däremellan.
Basen inom IT-lösningar
Microsoft Windows är “basen” i många användarsystem hos både privatpersoner och företag runt om i världen. Särskilt hos företag där IT kan innebära en ganska hög totalkostnad är det viktigt med ett system som är driftsäkert. En del av företagens investeringar handlar ofta om IT, där företagslån hos Qred.com många gånger syftar till inköp av datorer och kringutrustning. Det ska sägas direkt; alla versioner av Microsoft Windows har inte varit lyckade. De har tvärtom varit en källa till irritation och datorstrul, något som många av företagens IT-avdelningar fått erfara genom otaliga supportinsatser.
Windows växer fram
Appar och klickande på ikoner, så har det väl alltid varit med Microsofts operativsystem? Inte då. Den allra första skapelsen såg helt annorlunda ut än de operativsystem som används idag. Microsofts allra första version av OS kallades DOS. Det här var ett kommandobaserat system, det vill säga utan styrning av mus eller annat pekdon. Här skrevs det kommandon i ett ganska tråkigt svart fönster med vit text. Det här skulle dock komma att ändras med de första versionerna av Windows, där det skapades ett skal, ett grafiskt gränssnitt, till DOS. Tanken med detta var att öka användarvänligheten, eftersom användaren nu kunde starta program och tillämpningar med ett dubbelklick på musen. Det var också enklare att hålla koll på lagrade filer med det verktyg som på Windows-termer kallades “Filhanteraren” (som på senare versioner bytte namn till “Utforskaren”).
Nya gränssnitt
I och med lanseringen av Windows 95 uppdaterades gränssnittet och funktionaliteten rejält, vilket för många som var vana vid tidigare versioner var lite frustrerande. Vid den här tiden blev det allt vanligare med CDROM-läsare som ersättare till disketter och ljudkort i datorerna och Windows 95 var förberett för den här typen av multimedia. En stor nyhet var att samtliga funktioner nu utgick från en Start-knapp som placerades i nedre vänstra hörnet av skärmen.
Den här arkitekturen som Windows 95 påbörjade förfinades sedan under åren som följde, med versioner som Windows 98, Windows ME, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 – och senare Windows 7. Windows Vista ansågs av många som en riktigt strulig version av operativsystemet. Den var full av buggar och irriterande fel som aldrig riktigt åtgärdades. Det verkade som att Microsoft inte orkade med Vista och det blev kortlivat på marknaden.
Med Windows 8 var det dags för en ny typ av gränssnitt, som mer liknade ikonerna för appar på en mobiltelefon. Startknappen som så många nu hade vant sig vid var plötsligt borta. På allmän begäran kom den dock tillbaka i och med lanseringen av Windows 10.