Microsoft Windows

Microsoft Windows

Microsoft är ett amerikanskt datorföretag i Washington som grundades år 1975 av Bill Gates. Microsoft har över 140 000 anställda och är idag det största företaget i världen som sysslar med programutveckling för flera olika datorsystem. Några av de mest kända produkterna är Microsoft Office och Microsoft Windows som vi ska kika lite närmare på.

Microsoft Windows historia

1985 kom den första versionen av Microsoft Windows. Det var inte ett helt komplett operativsystem då det först släpptes, utan installerades på MS-DOS. Dock innehöll inte MS-DOS någon minneshantering eller multikörning vilket Windows gjorde, därav kompletteringen. Den första versionen av Windows hade otroligt nog något som kallas för API (Application Programming Interface) som är ett stöd för att kunna utveckla mjukvara. De program som utvecklades för Windows första version var dock väldigt begränsade.

1987 kom den andra versionen av Windows som hette Windows 2.0 och var en avsevärt förbättrad version av operativsystemet. Det var nu man började utveckla de tilläggsprogram vi känner till idag som exempelvis Excel och Aldus Pagemaker. Det var dock inte förrän senare versioner av Windows släpptes som operativsystemet började användas av människor och på datorer i hemmet. En av dessa versioner hette Windows NT och släpptes 1993.

Windows idag

Idag är Windows det mest använda och populära operativsystemet för både företag och privatpersoner. Du som läser detta kanske har din stationära dator eller din laptop på ett laptopbord framför dig precis nu och använder Windows operativsystem. Det finns även vissa mobiltelefoner som har Windows installerat som standard från fabrik. Den senaste versionen av operativsystemet släpptes den 29 juli 2015 och heter Windows 10.

Till Windows 10 finns många tillägg och komplement som exempelvis webbläsarna Microsoft Edge och Internet Explorer som båda är tillverkade av Microsoft. Under det första året som Windows 10 fanns så var det gratis att uppdatera från föregångarna fram tills 2016 då Windows började ta betalt för den versionen. Om man ser på framtiden för Windows så ser den ljus ut, då allt fler personer använder Windows på sina datorer och enheter. Det finns inget som tyder på att operativsystemet minskar i popularitet.

dante