Windows 10

Windows 10

2015 kom Windows 10, som till en början lanserades som en gratis uppdatering för dem som hade Windows 7 eller senare Windows-versioner.

Den sista versionen av Windows?

Microsoft har meddelat att Windows 10 är den allra sista Windowsversionen. Här har de återigen gjort ett försök att skapa ett operativsystem som passar olika enheter och storlekar på skärmar, ett lite mer lyckat försök än det som kom med Windows 8. Nu finns inte ambitionen att samma system ska fungera oavsett enhet, utan det handlar snarare om en gemensam plattform för operativsystemet, som finns i olika versioner för olika enheter.

Att det är den sista versionen (om det nu är något som kommer stå kvar) betyder inte att inga ändringar kommer göras. Microsoft släpper kontinuerligt olika uppdateringar för Windows, där större eller mindre förändringar gjorts. Ett problem som visar sig finnas med denna typ av uppdateringar, istället för att släppa nya versioner, är att människor inte alltid är beredda. Microsoft har ibland tagit bort funktioner i Windows som har fungerat bra, ofta utan att informera användarna om det i förväg. Ett exempel på det är när det kom en stor uppdatering i april 2018. Då försvann bland annat HomeGroup (Hemgrupp) utan förvarning.

dante