Windows 2000

Windows 2000

Windows 2000 var ett operativsystem som framför allt utvecklades för att passa serveranvändare, avancerade användare och företag, med andra ord var det inte så väl anpassat för hemmabruk. Det år Windows 2000 kom var 2000, precis som namnet antyder. Systemet blev populärt både hos företag och hemanvändare, trots att det inte utvecklats med tanke på hemanvändarna, och det används fortfarande hos en hel del företag. Orsaken till det är att det skulle ta relativt lång tid och kosta en hel del att byta system från Windows 2000 till en av de nyare versionerna.

Nyheter hos Windows 2000

Eftersom fokus i utvecklingen låg på att skapa ett system för avancerade användare, företag och serveranvändare, är det framför allt tekniska lösningar som är nya hos Windows 2000. Systemet består till exempel av två nivåer, ett kernelläge och ett användarläge, där det bara är kernelläget som har obegränsad tillgång till allting som finns i systemet.

Systemet som helhet var stabilare och snabbare än både Windows 98 och Windows ME. En nyhet var dessutom att det fanns ett inbyggt stöd för PostScriptType 1- och OpenType-fonter. En annan nyhet som handlar om texthantering är att Windows 2000 kom med textrendingssystemet Uniscribe.

dante