Windows 7

Windows 7

Windows 7 kom 2009. Vid samma tidpunkt kom ett motsvarande server-operativsystem som heter Windows Server 2008 R2. Det finns flera olika versioner av Windows 7, för att passa för till exempel stationära datorer, bärbara datorer och surfplattor.

Tanken med Windows 7 var att det inte skulle finnas så stora ändringar i själva funktionerna. Användare skulle uppleva systemet som väldigt likt Windows Vista, som var dess föregångare. Det är också en version som har stora likheter med den tidigare versionen Windows 2000.

Windows 7 är fortfarande en aktuell version av operativsystemet, men säkerhetsuppdateringar slutar göras under 2020.

Nyheter

En av de största nyheterna som kom med Windows 7 var det nya aktivitetsfältet. Quick Launch-verktygsfältet ersattes och det blev istället möjligt att fästa appars ikoner som knappar på aktivitetsfältet. I aktivitetsfältet finns också en ny funktion som snabbt kan göra skrivbordet synligt. Håller man musen över ikonen blir nämligen allt annat genomskinligt. I versioner för surfplattor och andra enheter med touchscreen går det att klicka på ikonen, så minimeras allt och skrivbordet visas. Klickar man en gång till återgår det till hur det var.

En annan ny funktion är Aero Snap, som gör att ett fönster automatiskt får maxstorlek om man drar det till den övre delen av skärmen. Drar man istället det till höger eller vänster sida, fästs dokumentet där och tar upp halva skärmen, vilket gör att det blir smidigare att arbeta med flera dokument bredvid varandra.

En rad tekniska funktioner har förbättrats eller tillkommit, saker en normal användare förmodligen inte märker av.

Bill Gates inte längre i centrum

En annan nyhet som kom med Windows 7 och är av ett annat slag, var att Bill Gates dragit sig tillbaka. Det gjorde han 2008, året innan Windows 7 lanserades. Istället var det Steve Ballmer som presenterade Windows 7 och var den från företaget som hamnade i fokus vid lanseringen.

dante